bughi mambo rag

Coelho + Cartarescu

Posted on: 15 septembrie 2009

Ca tot zicea dreamingjewel de Coelho si de aranjarea alfabetica a cartilor in librarii:

un raft din libraria Diverta

5 răspunsuri to "Coelho + Cartarescu"

Mda. Democraţie în lumea cărţilor. Pe de altă parte, cititorii lui Coelho se pot simţi şi mai legitimaţi în admiraţia lor faţă de autorul preferat: stă lângă Cărtărescu, care e o chestiune cultă, fără îndoială.
În plus eu aş paria că există un grup de cititori care rezonează atât la Coelho cât şi la „De ce iubim femeile” a lui Cărtărescu, dovadă cât de amestecate sunt lucrurile (şi) în literatură.

eu am vazut dictionar onomastic de m h simionescu la dictionare…

Păi normal că la dicţionare, de ce nu?
Virginia Woolf povestea, în Jurnalul ei, că atunci când a scris „Orlando – o biografie”, librarii au pus cartea la raftul de biografii, din care cauză s-a şi vândut destul de prost. Orice încercare a ei de a le explica tipilor ălora că e vorba de un roman era combătută cu argumentul imbatabil „da aici scrie biografie”.

Intre timp, intr-o librarie care nu a adoptat moda alfabetica si aseaza cartile dupa edituri, am gasit Coelho langa Llosa – ambii publicati la Humanitas.

@dreamingjewel, despre „cât de amestecate sunt lucrurile (şi) în literatură”: intr-adevar, scena in care Veronica lui Coelho se masturbeaza indelung sub ochii unui tanar (persupus) schizofrenic si cea in care, in „De ce iubim femeile”, un cuplu parizian exotic – ea romanca, el algerian – face sex sub privirile naratorului, sunt intradevar pe-aproape, in exhibitionismul lor comercial. Vezi insa si povestirea „Nabokov la Brasov”, preferata mea din aceeasi carte: [anti]eroii sunt o fata uratica, sleampata, cu capul in nori si un nerd virgin si disperat; ea vede in el sufletul-pereche, el vede in ea rezolvarea problemei lui presante; sexul, cand in cele din urma are loc, se petrece rapid si sec, in ambianta sordida a unei grasoniere ceausiste impregnate de miros de tocana, lasand in urma o senzatie de dezgust – e tot ce poate fi mai necomercial, chiar anti-comercial.

Bună comparaţia. Acum însă mai depinde şi ce vede cititorul din ea. În timp ce tu vezi diferenţele, un altul ar putea să vadă asemănări şi să zică „uite nişte scene tari, fără prejudecăţi, ce tare sunt că citesc aşa ceva şi nu mă scandalizez, asta e, domle, literatura modernă, îmi place”. „De ce iubim femeile” este probabil cel mai accesibil Cărtărescu şi a fost şi o modă în 2005 (a fost cred şi prima carte piratată) aşa că e posibil ca şi aceia care citesc cărţi pentru că sunt best-seller-uri să fi bifat Cărtărescu alături de Coelho.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

septembrie 2009
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d blogeri au apreciat asta: